7 skvelých receptov na zdravé jedlá
Jar je ideálnym časom na odľahčenie organizmu. Nie však formou drastických diét! Vyvážená strava vo forme ľahkého rybacieho mäska, zeleniny a ovocia môže byť super momentom, ktorý naštartuje váš metabolizmus. Inšpirujte sa nasledujúcou sedmičkou zdravých receptov.
1. Bobuľové smoothie
Najemno rozmixujte ½ misky jahôd, ½ misky malín, 1 misku černíc
1 banán, ½ misky gréckeho jogurtu, ¼ šálky mandľového mlieka a ¼ šálky arašidového masla. Zmes vylejte do misky, ozdobte kúskami jahôd, čučoriedok, kolieskami banána, posypte semienkami alebo mandľami a konzumujte:).
2. Batátové hranolky s ľahkým jarným dipom
Sladké zemiaky (batáty) majú jedinečnú chuť a obsahujú množstvo živín (vitamíny A, C, B, železo, vápnik a ďalšie). Množstvo podľa chuti nakrájajte na hranolky a vložte do misy. Pridajte 2 polievkové lyžice olivového oleja, 1lyžicu rozmarínu, malú čajovú lyžičku soli a korenia a dobre premiešajte. Poukladajte hranolky na plech a na 220 °C pečte asi 25minút.
Pokračujte nasledovne. Do misky dajte 1téglika gréckeho jogurtu, 1lyžicu citrónovej šťavy, 2 lyžice pažítky, ¼ čajovej lyžičky soli a korenia a dobre premiešajte. Skvelý dip k horúcim hranolkám z batátov je hotový!
3. Grilované zeleninové špajdle
2 polievkové lyžice citrónovej šťavy zmiešajte z 1lyžicou oregana, pridajte štipku soli a korenia. Na špajdle napichujte striedavo rôzne kúsky zeleniny – cukinu, červenú cibuľu, červenú a bielu papriku, šampiňóny. Pripravené špízy potrite omáčkou z citrónovej šťavy a korenín a grilujte 6-9 minút z každej strany.
4. Uhorkovo-rajčinovo-avokádový šalát
Väčšiu uhorku a 3 až 4 rajčiny pokrájané na kocky vložte do misy. Pridajte avokádo (množstvo podľa chuti), polku na mesiačiky nakrájanej červenej cibule, zväzok posekaného koriandru, soľ, korenie, olivový olej a šťavu z jedného citróna. Dobre premiešajte a môžete servírovať samotné alebo ako prílohu k hlavným jedlám.
5. Pečená ratatouille zelenina
2 baklažány nakrájajte na kolieska a to isté spravte so šiestimi kúskami rajčín, 2 žltými podlhovastými patizónmi a 2 cukinami. Na panvici speňte cibuľku so 4 nakrájanými strúčikmi cesnaku, pridajte kúsky žltej a červenej papriky, soľ, korenie a zhruba 8 dcl drvených paradajok alebo kvalitného pretlaku. Premiešajte, nechajte prejsť varom a pridajte 2 lyžice čerstvej posekanej bazalky. Pripravenú, na kolieska nakrájanú zeleninu potom striedavo ukladajte na zmes do panvice, až ju celú zakryjete. Nezabudnite zeleninu osoliť a okoreniť.
Do misky nasypte 2 lyžice čerstvej bazalky, 1 čajovú lyžičku cesnaku, 2 lyžice petržlenovej vňate, 2 čajové lyžičky čerstvého tymiánu, soľ, korenie a 4 lyžice olivového oleja. Zmesou potrite zeleninu na panvici, prikryte alobalom a nechajte hodinu zapiecť pri teplote 190 °C. Výsledok? Skvelá pečená ratatouille zelenina!
6. Tuniak s rajčinami a pestom
Na papier na pečenie uložte dve na kolieska nakrájané cukyne a bohato ich pokvapkajte olivovým olejom. Osoľte a okoreňte. Položte na ne plátok lososa a po jeho povrchu rozotrite 3 lyžice pesta. Na takto upravený plátok ryby poukladajte polovice cherry rajčín a na 200°C pečte 10 – 12 minút.
7. Garnáty so špargľou
Na panvicu pridajte 2 lyžice olivového oleja, 500 g garnátov, štipku soli a podrveného chilli. Premiešajte a nechajte na panvici kým garnáty nedostanú zľahka oranžovú farbu. Potom ich vyberte. „Výpek“ obohaťte 2 lyžicami olivového oleja. Asi pol kila špargle rozkrojte napoly a pridajte na panvicu. Pridajte na drobno posekaný cesnak, trochu zázvoru a soli a premiešajte. Navrch pridajte garnáty a všetko zalejte lyžicou sójovej omáčky. Ešte raz premiešajte a pokvapkajte šťavou z citróna. Garnáty s opekanou špargľou sú hotové.
VIDEO návod
Zdroj: Tasty –> www.youtube.com/watch?v=wUVSgzwN-7A