3 tipy na jednoduché a zdravé dezerty

Milujete dezerty, no zo strachu o svoju postavu sa bojíte dopriať si niečo sladké? Strach je možno dobrý radca, ale rozhodne zlý pán. Preto sa ním nenechajte ovládať a inšpirujte sa nasledovnými jednoduchými receptami na zdravé a nutrične hodnotné dezerty, ktorých príprava si vyžiada minimum času a ingrediencií.

Banánová zmrzlina

Vďaka vysokému obsahu draslíka a vitamínov B6 a C sú banány skvelou surovinou na prípravu výborného dezertu. Napríklad banánovej zmrzliny, ktorú zvládnete vyrobiť bez hocijakých pridaných látok.

Banán teda ošúpte, nakrájajte na kolieska a dajte na noc do mrazničky. Po vybratí z mrazničky vložte zmrazený banán do mixéra a poriadne pomixujte, až pokiaľ nedostanete hmotu, ktorej konzistencia sa bude podobať zmrzline. Vlastne, bude od nej na nerozoznanie! No a to je všetko. 100% prírodnú banánovú zmrzlinu môžete okamžite servírovať, prípadne ešte doladiť kúskami čerstvého ovocia (maliny, černice, podľa chuti), prípadne posekanými mandľami.

Banánová zmrzlina

Kakaovo-škoricový jogurt

Ako ďalší v poradí sa na našom menu nachádza kakaovo škoricový jogurt. Ako jeho základ použite grécky jogurt, skvelý zdroj kalcia a proteínov, navyše bez tuku. Budete potrebovať aj kúsky kakaa (získate zdroj antioxidantov, vitamínov, minerálov a vlákniny) a samozrejme škoricu (zdroj mangánu, železa, vlákniny, kalcia a výborný regulátor cukru v krvi). Všetky ingrediencie zmiešajte dohromady a získate jednoduchý, no hodnotný dezert.

Banánové koláčiky z ovsených vločiek

Do tretice zdravo, tentokrát s domácimi koláčikmi z ovsených vločiek. Vločky sú pre ľudské telo vhodným zdrojom proteínov a zdravých tukov a spomedzi obilnín obsahujú najprospešnejší pomer aminokyselín. Okrem vločiek budete potrebovať už len jeden banán, o ktorého prospešnosti sme už písali vyššie.

Takže, porciu vločiek (zhruba hrnček) rozmixujte úplne na drobnučko – hmota bude tvoriť akoby „múkový“ základ pre koláče. Následne ošúpte banán a v miske ho roztlačte na jemnú pastu. Pridajte rozmixované vločky a poriadne spolu obe ingrediencie premiešajte. Vznikne vám akési cesto, z ktorého vytvoríte ploché koláčiky (z uvedenej dávky by vám mali vyjsť 4kúsky koláčikov). Dajte ich na plech a pri 350° pečte zhruba 15-20 minút, respektíve až do doby, pokiaľ nedostanú hnedasto-zlatistú farbu. Dobrú chuť:).

dezertkoláčReceptzmrzlina
Comments (0)
Add Comment