Jednohubka. Delikatesa. Jednoduché jedlo. Tradičné Japonsko. To všetko a ešte oveľa viac sa skrýva za piatimi písmenami – sushi.
Sushi je stále plné prekvapení, hoci dnes už nie je nič nezvyčajné nájsť sushi reštauráciu, bistro alebo fast food kdekoľvek na svete. „Sushi je podľa mňa také obľúbené preto, lebo je kombináciou zdravých a zároveň chutných zložiek. Je pestré, svieže, má nekonečné variačné možností, preto nikdy neomrzí,“ hovorí sushi majster zo siete ázijských reštaurácií EDO KIN, Adam Hergovits.
Aj on ho rád je a rád má aj jeho prípravu. Najskôr ostrým nožom filetuje ryby, potom uvarí ryžu, nakrája zeleninu a pripraví všetky ostatné základné veci. Napríklad aj alternatívy pre tých, ktorí nemusia či nemôžu ryby alebo mäso. „Je to jednoznačne staré a zároveň sofistikované jedlo, v ktorom si svoju obľúbenú kombináciu nájde každý.“
Domáce pokusy
Napriek tomu, že preniklo do celého sveta, doma si ho len tak nepripravíme. „Príprava v zásade nie je zložitá, problém spočíva v tom, že bežný spotrebiteľ iba ťažko nájde všetky potrebné ingrediencie,“ hovorí A. Hergovits.
Sushi má mnoho tajomstiev, no to, z čoho sa skladá, je všeobecne známe – octom ochutená ryža je základ, ktorý sa kombinuje so surovou rybou, plodmi mora, ale aj iným mäsom či tepelne upravenou rybou, so zeleninou (napríklad uhorka, avokádo, reďkovka, pažítka), prípadne s omeletou, tofu alebo hubami a vo väčšine prípadov nesmie chýbať riasa nori. Tradične sa podáva s nakladaným zázvorom, sójovou omáčkou a wasabi pastou, ale v modernej gastronómii aj s rôznymi majonézami. „V Japonsku je sushi v podstate street food, všade inde na svete delikatesa,“ potvrdzuje sushi majster z EDO KIN, ktorého časť práce tvorí cestovanie po Ázii. Tu sa učí, kam sa až dajú posúvať hranice remeselnej zručnosti a kreativity pri príprave sushi.
Delikátny zážitok
Jedenie sushi paličkami vyžaduje istú zručnosť, ktorú aspoň na začiatku nemá každý. „Podľa mňa nie je hanba skúšať to paličkami, hoci sa to na prvý raz nemusí podariť. A hanba nie je ani jesť ho rukami. Je to jednohubka, pri tých je to dovolené,“ radí A. Hergovits. Skonzumovať celé sushi naraz sa odporúča preto, aby v ústach spolu zahrali všetky jeho chute.
Ten, kto si z rôznych sushi kreácií vie vybrať len ťažko, môže staviť na set – kombináciu niekoľkých druhov. „Podľa toho, ako ste hladný, si môžete dať šesť, dvanásť či osemnásť kúskov a dostanete rôzne ryby, rôznu zeleninu aj rôzne omáčky. Nemusíte si lámať hlavu výberom, ak ste v dobrej sushi reštaurácii, určite vám neponúknu nič zlé.“
V sete dostanete napríklad nigiri – valčeky ryže stlačenej v ruke s plátkom druhej ingrediencie (ryba, omeleta a pod.) položenej na ryži. Nájsť tam môžete aj maki nakrájané z dlhej rolky. Tú tvorí riasa, v nej zabalená ryba a v strede ďalšia surovina alebo suroviny. Tenšie rolky sú homosaki, hrubšie futomaki. Temaki vyzerajú ako malé zmrzliny, pretože riasa má tvar kornútka. Sushi však môže byť aj bez riasy a dokonca vyprážané, napríklad maki rolky v cestíčku tempura, ktoré sa skladá z viacerých druhov múk, preto je také krehké a chrumkavé. Rolky sú plnené ryžou a ďalšími ingredienciami podľa fantázie sushi majstra.