Gastro inšpirácia na víkend od KOFT, s.r.o. – JACK DANIEL´S ŽEMĽOVKA
Ako možno urobiť jedlo ešte chutnejšie a zaujímavejšie, ako zvýrazniť vôňu aj chuť podávaného pokrmu? Pár kvapiek svetovej whiskey v žemľovke a môže sa servírovať!
Viac info aj v projekte Otázka vo fľaši, ktorý podporuje zodpovedné pitie alkoholu.
1 šálka hrozienok
1 polievková lyžica čerstvej pomarančovej alebo citrónovej šťavy
1/3 šálky Jack Daniel’s Tennessee Whiskey
7 šálok bieleho chleba nakrájaného na kocky, mierne opečeného
4 vajíčka
1 šálka cukru
3 šálky mlieka
1 polievková lyžica vanilky
¼ šálky (1/2 kocky) masla, narezaného na malé kúsky
Muškátový orech na dochutenie
Do malej misky dajte hrozienka, šťavu a Jack Daniel’s. Hrozienka nechajte v šťave asi 20 minút postáť, aby sa „napili“. Maslom vytrite 23 x 33 cm veľký pekáč. Do takto pripraveného pekáča rozložte kúsky chleba. Vo veľkej miske na miešanie vyšľahajte spolu vajíčka a cukor. Do vyšľahanej zmesi pridajte mlieko a vanilku. Kocky chleba rovnomerne posypte hrozienkami. Vylejte vymiešanú vajíčkovú zmes na chlieb a nechajte pekáč asi tak 15 minút postáť. Predhrejte rúru na 190°C. Žemľovku ešte pokropte maslom a posypte muškátovým orechom. Pečte asi 35 až 40 minút, pokým nenadobudne zlatohnedú farbu a skontrolujte špilkou, či sa žemľovka „nelepí“. Žemľovku servírujte teplú. Môžete ju ešte jemne poliať vysoko percentnou smotanou. Recept je na 12 porcií.
Dobrú chuť!