Kde je čisto, tam je zdravo. Platí to nielen o domácnostiach, ale aj o našich telách. Kadečím si ich vieme zaniesť, niekedy vedome, niekedy len tak mimochodom, v každom prípade je dôležité starať sa o pravidelné upratovanie.
„Nie, dievčatá, dnes s vami nejdem na obed, detoxikujem,“ krúti hlavou šéfka a smutne sa usmeje na svoj pohár s vodou. S kolegyňami si na obede nepoklebetí ani na druhý, ani na tretí deň. Je čoraz mrzutejšia, unavenejšia, plná vody, ktorú občas vystrieda čaj. Nielen ona, ale všetci okolo nej (doma aj v práci) čakajú na zázrak očisty, kedy bude zase krásna, plná sily, fit a hlavne pokojná a spokojná. Dočkajú sa?
„Podľa lekárskeho slovníka znamená slovo detoxikácia proces, ktorým sa odstraňujú alebo zneškodňujú toxické látky,“ začína svoje vysvetľovanie Bc. Edita Weidenthalerová, nutričná terapeutka, Klinika dětského a dorostového lékařství ve VFN Praha, dětská ambulance. „Ak sme zdraví, o priebežnú detoxikáciu sa v pohode postará naše telo samo. Hlavným detoxikačným orgánom je pečeň, ale očista prebieha aj v pľúcach, ľadvinách a v pokožke. Preto by sme sa o tieto orgány mali dobre starať.“
Čo to znamená?
V zásade nič zložité ani neznáme. Starať sa o ne znamená pravidelne jesť, zo stravy vylúčiť fastfood, údeniny, mastné jedlá a množstvo jednoduchých sacharidov aj sladených nápojov. „Alkohol by sme mali do svojho bežného života zaraďovať naozaj len výnimočne a miesto by v ňom nemali mať ani ostatné návykové látky či rituálne nadmerné pitie kávy,“ radí nutričná terapeutka. „Naopak, do jedálnička by sme mali zaradiť viac čerstvej zeleniny a ovocia, bielkoviny čerpať aj z rastlinných zdrojov a dôležité je piť dostatok vody. Aby sa telo dobre zbavovalo toxínov, treba sa aspoň hodinu denne venovať nejakej pohybovej aktivite a tráviť čas vonku na vzduchu.“
Čas na reštart
Nikdy nie je neskoro zmierniť prípadné škody napáchané na našich telách. Netreba sa orientovať iba na populárny jarný detox, keďže, ako už potvrdila nutričná terapeutka, telo sa snaží pomôcť samo sebe priebežne. Jar a nadchádzajúce leto sú však úžasné v pestrej ponuke čerstvých surovín, ktoré očistu uľahčia. Pokiaľ ide o ovocie a zeleninu, ich pomer v dennom jedálničku by mal byť jeden ku dvom a najväčšiu službu nám urobia čerstvé. To nahráva do karát populárnym smoothie. „Smoothie nie sú plnohodnotnou náhradou stravy, ale určite sú vhodným spestrením jedálneho lístka,“ pritakáva
E. Weidenthalerová.
Keď sa pripravia a konzumujú správne, majú samé výhody – zelenina a ovocie sú pre telo v tejto podobe ľahšie stráviteľné, vďaka tekutej forme dokážeme do organizmu dostať podstatne viac prospešných látok, ako keby sme mali schrúmať, povedzme, tri mrkvy, dva kaleráby a všetko zajesť hrsťou plnou špenátových listov. V prípade ovocia je to však trochu nebezpečné, hrozí, že s veľkým množstvom smoothie skonzumujeme viac ovocia než obyčajne a hoci obsahuje napríklad vlákninu, je aj plné fruktózy. Prírodného, ale stále cukru.
Raz, dva, tri, hotovo!
Smoothie je zároveň ideálna cesta, ako dostatok vhodnej zeleniny v kombinácii s ovocím dostať aj do organizmov našich silnejších polovičiek alebo detí. Stačí skombinovať tie správne veci, aby bolo smoothie chutné, a veľa pre svoje zdravie urobia všetci konzumenti. „U nás ho naozaj pijú všetci, dokonca aj návštevy, pretože viem, ako správne smoothie urobiť,“ spokojne sa usmieva MioMat-ka Zuzka. Robí ho vo svojom „zázračnom hrnčeku“ MioMate, do ktorého iba vloží potrebné ingrediencie, stlačí gombík a o dve minúty je smoothie hotové. „Má krásnu farbu, svoju skutočnú vôňu a príjemnú konzistenciu. Mne okrem toho vyhovuje, že následne iba opláchnem nádobu MioMatu a nič viac neriešim,“ dopĺňa nadšená. Teda, celkom nič to zase nie je, stále skúša nové recepty a o niekoľko tipov na super zdravé smoothie sa aj podelila.
Top úžitok
S ohľadom na zdravotný efekt by v našej strave (teda ani v smoothie) nemali chýbať nasledujúce top potraviny. „Po prvé zelenina a ovocie, v tomto poradí. Preferujte čerstvú zeleninu v jej prirodzenej forme, ale kvôli priaznivým účinkom na trávenie do jedálnička zaraďte aj kvasenú zeleninu, ovocné a zeleninové šťavy, zeleninové polievky a kaše,“ odporúča
E. Weidenthalerová.
Ideálnym zdrojom vitamínov, minerálov, enzýmov, stopových prvkov a bielkovín sú rastlinné klíčky a výhonky. „Dokážu nám krásne naštartovať regeneračné schopnosti organizmu. Odporúčam nechať naklíčiť doma,“ radí nutričná terapeutka a potom vyťahuje z rukáva nevšedné kúsky. „Smoothie alebo tanier si ozdobte jedlými kvetmi, sú plné sily, podporujú trávenie a výborne chutia. Vyskúšajte sedmokrásku, púpavu, fialku alebo levanduľu. A určite si jedlo spestrite pestrecom mariánskym, ktorý má priaznivé účinky na hlavný detoxikačný orgán – pečeň.“
Nič z toho nebude fungovať poriadne, ak bude organizmu chýbať voda. To je posledná dôležitá zložka každej detoxikačnej kúry – situačnej alebo systematickej.