Prečo je dôležité pravidelne sa stravovať?
Aby naše telo dokázalo správne fungovať a malo dostatok energie na všetky povinnosti, ktoré nás počas dňa čakajú, je nutné dodržiavať pravidelný stravovací režim. Ako často by sme mali jesť a koľkokrát denne sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.
Pravidelné stravovanie by malo byť alfou-omegou každého jedného dňa. Ak telo v pravidelných intervaloch nedostane prísun energie, minerálov a vitamínov obsiahnutých v jedle, nemá dostatok potrebných látok na správne fungovanie, čo sa odráža na tom, že sme viac unavení, znižuje sa naša pozornosť a koordinácia, začneme byť podráždení, nesústredení a dokonca nám od hladu môže zostať aj na odpadnutie. Nehovoriac o zdravotných rizikách z dlhodobého hľadiska.
V dnešnej uponáhľanej dobe je ťažké ustrážiť si, aby sme sa nezabúdali najesť sa. Vysoké pracovné napätie, množstvo porád, stres a nároky zamestnávateľov – to všetko sú faktory, pri ktorých zabúdame na pravidelné stravovanie. To sa však odráža aj na ďalšom pracovnom výkone a spokojnosti samých so sebou. Unavený človek bez potrebnej energie a telu prospešných látok len ťažko podá vyžadovaný pracovný výkon. Preto je potrebné vyčleniť si dostatok času na to, aby sme sa stihli najesť. Odborníci odporúčajú stravovať sa minimálne 5-6 krát denne v malých množstvách. To znamená dopriať si raňajky, desiatu, obed, olovrant a večeru. “Medzi jedlami odporúčam odstup 2 až 2,5 hodiny. Ráno začať sacharidmi na naštartovanie, v priebehu dňa ich postupne uberať a na večeru si dopriať len bielkoviny a zeleninu. Strava by mala byť navyše bohatá na vlákninu, ktorá je tzv. črevnou kefou a čistí organizmus,” odporúča odborníčka na výživu, Mgr. Zuzana Macková. Do stravy je dôležité zakomponovať ovocie, zeleninu, sacharidy, bielkoviny a pitný režim v podobe čistej vody. Kávu a čaje do pitného režimu nepočítame. Ak má naše telo a mozog dostatočný prísun potrebných živín dokáže správne pracovať a to sa odrazí najmä na našom fyzickom zdraví a psychickej pohode. Pravidelné stravovanie navyše prospieva aj váhe. Pri nepravidelnom jedálničku telo ukladá prebytočné zásoby tuku na horšie časy. Lenže pri pravidelnom stravovaní sa organizmus nastaví tak, že nie je nutné ukladať zásoby, a tak si dokážeme udržať ideálnu postavu.
Nutné je dbať na kvalitu
Ďalším dôležitým faktom je to, čo jeme. Rôzne reťazce rýchleho občerstvenia nikdy nenahradia vyváženú stravu a telu vôbec neprospievajú. Treba si zvoliť zdravé a vhodné jedlá, primerané množstvo potravy a dôležité je aj spracovanie, či už ide o teplú alebo studenú kuchyňu. Strava má byť kvalitná, pestrá a energeticky vyvážená. Ako sa vyjadril už Hippokrates, práve kvalita stravy je to čo sa odráža na našom zdravotnom stave. „Človek sa rodí zdravý, všetky choroby do neho vchádzajú spolu s jedlom,“ vyhlásil. Keď si teda budete chcieť nabudúce dopriať chutný koláčik plný umelých sladidiel a stužených tukov, dobre zvážte, čo to narobí s vaším telom a siahnite radšej po takom, ktorý obsahuje klasické maslo a cukor.
Základom je jedno teplé jedlo denne
Väčšina z nás nemá čas vyvárať si po večeroch obedy do práce. Pozornosť si totiž vyžadujú deti a domácnosť. Minimálne jedno jedlo denne by však malo byť teplé. Ideálnym spôsobom ako si ho dopriať, ak ste zvyknutí doma variť večeru na niekoľko dní vopred, sú obedy v práci. Reštaurácie ponúkajú široký výber obedového menu, ktoré je vyvážené a dodá telu potrebnú energiu na ďalšie fungovanie. Vďaka tomu, že zamestnávatelia poskytujú stravovacie lístky, neutrpí ani naša peňaženka. “Stravovacie lístky slúžia práve na zabezpečenie stravovania zamestnancov počas práce, keďže si za ne môžu kúpiť iba jedlo. Je totiž dôležité aby mali dostatok síl na ďalšie úlohy,” hovorí Jana Caltíková zo spoločnosti VAŠA Slovensko.
Rady ako na to:
Ak máte problém s tým, že by ste sa chceli pravidelne stravovať, ale počas náročného dňa zabudnete dodržiavať pravidelný časový odstup, skúste si nastaviť pripomienku v mobile. Tá vás upozorní vždy, keď je čas dopriať si niečo na zjedenie a doplniť energiu
Noste si desiatu a olovrant so sebou do práce. Nespoliehajte sa na miestny bufet, v ktorom môžu mať samé nezdravé veci. Zabezpečte si zdravé ovocie, zeleninu, či iné dobroty.
Plánujte. Premyslite si, čo budete jesť počas celého týždňa a tomu prispôsobte aj veľký víkendový nákup. Nielen, že si tak zabezpečíte všetko čo potrebujete na jedenie, ale ušetríte aj čas a peňaženku predraženými nákupmi vo firemných obchodoch.
Neprejedajte sa po večeroch. Doprajte si prísun jedla počas celého dňa a uvidíte, že na večerné prepady chladničky celkom zabudnete.