Záleží na vašej pracovnej pozícii a ambicióznosti, ako veľmi a ako ďaleko sa chcete v práci dostať. Nemenej dôležité sú ale aj pracovné návyky a rituály, ktoré vám môžu dopomôcť k väčšej spokojnosti a šťastiu.
Zamerajte sa na silné, nie slabé stránky
Pri snahe byť čo najlepšími často zameriavame svoj čas a energiu na momenty, ktoré nie sú súčasťou našich prirodzených schopností. Podľa moderných prístupov to nie je celkom správne a ľudia by sa mali viac zameriavať na to, v čom sú doma, čo im ide, skrátka na veci a úlohy, pri riešení ktorých najlepšie dokážu uplatniť svoje predpoklady. Šéfovia moderného strihu by mali dokázať využiť vaše najsilnejšie stránky a to, v čom nevynikáte, prenechajú iným, ktorí majú na danú činnosť tie najlepšie predpoklady. Ak chcete byť úspešné, zamerajte sa na to, čo vám dodáva energiu a nie na to, čo vás vyčerpáva.
Svoje reakcie majte pod kontrolou
Možno ste si to nikdy neuvedomili, ale nálada, s ktorou do práce prichádzate, ovplyvňuje nie len vašu vlastnú morálku a pracovný výkon, ale aj ľudí okolo vás. Ďalší zdravý návyk, ktorý si osvojilo mnoho úspešných ľudí, spočíva v kontrolovaní svojich pocitov podľa hesla „šťastie je stavom mysle“. Ak vášmu životu dominuje negativizmus, bude to mať dopad na vašu myseľ, ducha, telo a nakoniec aj na produktivitu (nie len pracovnú).
Ďalšou dobre mienenou radou, ktorú ale veľakrát nie je ľahké naplniť, je stratégia sústredenia sa na prácu. V práci môžete byť fyzicky prítomné, no ak premýšľate nad vzťahmi a osobnými problémami, tak ste duševne inde a to vám nedovoľuje efektívne pracovať.
Osvojte si zdravšie stravovacie návyky
To, ako a čím natankujete svoje pred, počas a dokonca aj po práci, môže významne vplývať na vašu schopnosť dosahovať najlepších výsledkov. Ideálne je, aby ste si váš jedálniček pekne rozplánovali, hoci to možno bude znamenať, že si ráno budete musieť privstať a jedlo dopredu pripraviť a zabaliť. Najesť by ste sa mali do hodiny po prebudení a pokračovať v konzumácii každé tri až štyri hodiny. K tomu treba pridať dôslednú hydratáciu, spočívajúcu v prijímaní 2,5 až 3 litrov tekutín (voda, polievky, čaje, vodnatá zelenina a ovocie) denne – dávky vody si však treba rovnomerne rozložiť a prispôsobiť ich frekvenciu a množstvo aktuálnej aktivite. Vyhýbať by ste sa mali polotovarom, smaženým a ťažkým jedlám a ku koncu pracovnej doby aj káve. Nakoniec, vaše telo a pocity budú tým najlepším vodítkom a podľa nich spoznáte, či konáte správne.
Neutápajte sa v problémoch
Vaše popracovné návyky sa spolu-podieľajú na tom, ako bude vyzerať váš ďalší deň v práci. Ak ste prežili nie príliš vydarený deň, budete mať tendenciu si vo svojej mysli znova a znova prehrávať momenty z tohto dňa. Odborníci sa zhodujú, že opakované rozmýšľanie nad nevydarenými vecami môže v tele spúšťať identické hormonálne procesy v tele, ktoré sa spustili práve v daných okamihoch, na ktoré by sme radšej zabudli. Telo doslova fyzicky znovu prežíva nevydarené chvíle, pričom stresové hormóny udržiava na vysokej úrovni. V takýchto momentoch spomaľte a pokúste sa nájsť na celej situácii niečo pozitívne, skúsenosť, ktorú by ste si mohli vziať. A potom už vec prestaňte riešiť. Choďte skrátka ďalej.