Sezóna čerstvých cukiet síce pomaly končí, ale ak chcete okrem grilovanej cukety vyskúšať niečo nové, odporúčame vám urobiť si cuketové rizoto. Čo potrebujete na jeho prípravu a aký je postup?
Na prípravu chutného cuketového rizota budete potrebovať tieto suroviny:
- 1- 2 väčšie cukety (záleží od počtu osôb)
- ryžu (odporúčam Basmati ryžu)
- vývar zo zeleninového bujónu
- olej (odporúčam olivový)
- parmezán
- koreniny – soľ, mleté korenie
- maslo
- cesnak
- cherry paradajky
Postup:
Najprv si umyjeme cukety a nastrúhame ich na jemné pásiky. Nastrúhanú cuketu osolíme a trošku okoreníme. Cuketu necháme „odpočívať“ a zatiaľ si v hrnci uvaríme vývar zo zeleninového bujónu. Do hlbokej panvice si dáme trošku olivového oleja a následne na ňom orestujeme na plátky nakrájané strúčiky cesnaku. Pridáme ryžu a pár minút restujeme. Za stáleho miešania pridávame do zmesi zeleninový vývar – ryža ho musí vpiť.
Po cca 10 minútach stáleho miešania dáme do panvice nastrúhanú cuketu a necháme ju povariť, až kým nezmäkne. Do uvareného rizota dáme plátok masla a rizoto môžeme podávať. Na porciu rizota nastrúhame parmezán a ozdobíme ho cherry paradajkami.
Jednoduchý recept a pritom tak chutné jedlo!